Jouw situatie

Starter

Je bent een starter als je voor het eerst een huis koopt. Je kunt niet meer lenen dan de waarde van de woning. Dat betekent dat je de kosten die je maakt om het huis te kopen zelf moet betalen. Deze kosten worden ‘kosten koper’ genoemd. Denk dan aan notariskosten en overdrachtsbelasting. Gemiddeld betaal je 5% van de koopsom aan kosten koper. Een voorbeeld: je koopt een huis voor 450.000. Je bent dan 22.500 kwijt aan kosten koper.

Doorstromer

Je bent een doorstromer als je ooit een eigen huis hebt gehad. Je bent ook een doorstromer als je tussendoor een huurhuis hebt gehad, of nu nog steeds hebt. Als doorstromer heb je te maken met de aankoop én verkoop van een woning. Je hebt overwaarde als je geld overhoudt nadat je de oude hypotheek hebt afgelost. Dit geld kan je gebruiken om een nieuw huis mee te kopen. De nieuwe hypotheek is dan lager. Als je een deel van de overwaarde zelf wilt houden om vrij te besteden kan dat ook, dan heb je alleen minder belastingvoordeel.

Jouw situatie

Oversluiten

Als je besluit je hypotheek over te sluiten, los je de oude hypotheek af en sluit je een compleet nieuwe af. De meeste mensen sluiten hun hypotheek over omdat de rente op het moment van oversluiten lager is dan de rente die ze op dat moment betalen. Je maandlasten gaan dan omlaag. Als je de afgesproken rentevast periode tussendoor openbreekt, moet je wel een boete betalen. Het is zinvol om uit te rekenen of het voordelig is om over te sluiten. Wij kunnen je hierbij helpen.