Hypotheekvormen

De annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek bestaat het maandbedrag uit een stukje rente en een stukje aflossing. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing, en na verloop van tijd betaal je minder rente en meer aflossing. Omdat je betaalde rente van de belasting kunt aftrekken heb je aan het begin van de looptijd veel belastingvoordeel. Na verloop van tijd wordt dit belastingvoordeel minder. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheekschuld volledig afgelost.

De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek bestaat het maandbedrag ook uit rente en aflossing. De verhouding tussen deze twee blijft echter gedurende de gehele looptijd hetzelfde, je lost gelijkmatig af. Dit lijkt veel op een normale lening. Omdat de lening steeds kleiner wordt betaal je steeds minder rente. In het begin van de looptijd heb je het meeste belastingvoordeel. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheekschuld volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je iedere maand alleen rente, en geen aflossing. Bij deze hypotheekvorm kan je géén gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Omdat je het stukje aflossing niet hebt, zijn de maandlasten vaak laag. Daarom is dit nog steeds een aantrekkelijke hypotheekvorm, zelfs zonder het belastingvoordeel. Je lost niets af, waardoor de hypotheekschuld aan het eind van de looptijd nog net zo hoog is.

Hypotheekvormen Lexxer