Hypotheek

Een hypotheek, wat is dat eigenlijk? Lexxer geeft uitleg.

Een hypotheek bestaat uit een bedrag dat jij als klant leent van een bank (of hypotheekverstrekker), vaak voor de aankoop van een woning. Zoals bij iedere lening zal je er rente over moeten betalen en moet je het bedrag uiteindelijk terugbetalen. De woning dient als onderpand van de lening. Wanneer je de rente en/of de aflossing niet kan betalen of andere afspraken met de bank niet nakomt, heeft de bank het recht de woning te verkopen om zo (een deel van) het geleende bedrag terug te krijgen.

De afspraken tussen jou en de bank over rente en terugbetalen, kan per hypotheekvorm verschillen. Er bestaan hypotheekvormen waarbij je als klant iedere maand een stukje terug betaalt en vormen waarbij je pas aan het eind van de looptijd terug betaalt (aflossingsvrije hypotheek).

De looptijd van een hypotheekrekening is meestal 30 jaar. Aan het eind van die periode moet je het bedrag geheel hebben terug betaald. Uiteraard kun je het bedrag ook eerder terug betalen. Bijvoorbeeld wanneer je de woning verkoopt. De hypotheek wordt dan afgelost of overgezet naar een nieuwe woning.