Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Woning huren in Amsterdam was nog nooit zo duur’

Het huren van een woning in Amsterdam was nog nooit zo duur. Het verschil met andere grote steden neemt bovendien toe. 

Dat meldt de NOS zaterdag op basis van gegevens van het online huurplatform Pararius.

In de vrije sector in Amsterdam is de gemiddelde huurprijs nu 19,31 euro per vierkante meter. Dat is meer dan voor de crisis, toen die prijs net onder de 19 euro lag. In 2011 lag de Amsterdamse huurprijs op 16,50 euro per vierkante meter.

Het prijsverschil met andere steden neemt toe omdat de vrije huurprijzen daar niet of nauwelijks omhoog gaan. In Utrecht kost de gemiddelde vierkante meter nu ongeveer 14 euro, net zo veel als drie jaar geleden. In Den Haag ligt de prijs op ruim 13 euro per vierkante meter, in Rotterdam op 12,50 euro. Ook die prijzen verschillen amper met de prijs van drie jaar geleden.

Uniek

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is de situatie uniek voor de hoofdstad. Het verschil wordt volgens hem voor een groot deel veroorzaakt door het grote aanbod sociale huurwoningen in Amsterdam, waar 58 procent van de woningmarkt uit sociale huur bestaat. Het landelijke gemiddelde ligt op 35 procent.

Koopwoningen zijn daardoor schaars, waardoor de prijs van de koopwoningen omhoog gaan, en daarmee de hypotheeklasten. Volgens De Groot vragen particulieren die hun woning verhuren daardoor hoge huren om de hypotheeklasten te kunnen dekken.

De aantrekkende banenmarkt in Amsterdam speelt ook een rol. Daardoor komen er vaker expats naar Amsterdam die met hulp van hun werk de hoge prijzen makkelijker kunnen betalen. Bovendien halen veel verhuurders hun huis uit de verhuur nu de koopmarkt weer aantrekt. De Amsterdamse koopmarkt trekt een stuk sneller aan dan in andere Nederlandse steden.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!