Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Wat u moet weten over uitstel van de belastingaangifte

Uitstel aanvragen kan zowel digitaal of telefonisch. Er kan ook een ingevuldformulier via de post worden verzonden. Vanaf 6 mei is dat nog de enige optie.

Particulieren en ondernemers die hun aangifte door een belastingconsulent laten doen, kunnen het beste met hem of haar contact opnemen. De belastingconsulent kan namens een ander uitstel aanvragen.

Als uitstel wordt verleend, dan geldt dat standaard tot 1 september. Mensen die nog langer uitstel willen hebben, moeten daar een goede reden voor geven.

 

Verzuimboete

Als de aangifte inkomstenbelasting te laat binnen is, kan de fiscus een verzuimboete opleggen. Het gaat om een bedrag van 369 euro. De boete kan oplopen tot 5.278 euro als iemand vaker heeft verzuimd aangifte te doen.

Iedereen die te laat is, krijgt eerst een herinnering. Als er dan nog geen aangifte wordt ingeleverd, verstuurt de Belastingdienst een aanmaning met een nieuwe termijn waarbinnen de aangifte verstuurd moet worden.

Als de aangifte dan nog niet op tijd is verzonden, volgt een boete. Wie er niets aan kan doen dat er geen of niet op tijd aangifte is gedaan, krijgt geen boete.

Mensen die helemaal geen aangifte versturen, krijgen een aanslag. De fiscus maakt dan een schatting van het bedrag waarover belasting moet worden betaald.

Vergrijpboete

Iedereen die opzettelijk geen aangifte heeft gedaan of expres een onjuiste of onvolledige aangifte heeft gedaan, kan een vergrijpboete krijgen.

In het geval van opzet komt de boete neer op de helft van de belasting die over het verzwegen bedrag betaald moest worden. Als het om grove schuld gaat, zal de boete 25 procent zijn. Er is bijvoorbeeld sprake van grove schuld als iemand laakbaar slordig of ernstig nalatig is geweest.

Spaargeld

Mensen die opzettelijk inkomen uit spaargeld en beleggingen niet of onjuist hebben aangegeven in box 3, moeten een boete van 150 procent betalen. In geval van grove schuld is de boete 75 procent.

Degene die de boete krijgt opgelegd, kan bezwaar maken. Dat kan resulteren in een lagere boete of een kwijtschelding. Ook het op tijd verbeteren van de aangifte kan een boete voorkomen.

Overigens is aangifte doen niet voor iedereen verplicht. Dit geldt alleen voor mensen die hierover een brief hebben gekregen, die zonder medeweten van de fiscus betaald werk hebben gedaan of vermogen hebben.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!