Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

VVD en CDA: ook hypotheek zonder vast contract

Regeringspartijen VVD en CDA steunen het pleidooi van de Vereniging Eigen Huis (VEH) om werknemers met een tijdelijk contract, maar goede arbeidsvooruitzichten, sneller een hypotheek te geven. Nu eisen banken meestal dat een huizenkoper een vast arbeidscontract heeft.

‘Niet meer van deze tijd,’ vindt de VEH. Directeur Rob Mulder zegt tegen het Algemeen Dagblad dat werkgevers flexibele krachten willen en dat steeds meer werknemers ervoor kiezen na een aantal jaar van baan te veranderen of voor zichzelf te beginnen. ‘De arbeidsmarkt is fundamenteel aan het veranderen.’

Nu moeten banken zich verantwoorden bij de Autoriteit Financiele Markten (AFM) als ze een werknemer zonder vast contract een hypotheek verstrekken. Steeds minder werknemers krijgen echter een vast contract. In 2011 zijn tweeduizend vaste contracten verstrekt, 97 procent minder dan een jaar ervoor.

Werkzekerheid
De VEH roept banken op niet zozeer op baanzekerheid te letten, maar te kijken naar werkzekerheid. De regeringspartijen steunen dit pleidooi.

‘Iemand met een goede opleiding en toekomstperspectief moet natuurlijk gewoon een hypotheek kunnen krijgen, ook als hij een jaarcontract heeft,’ zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

Volgens CDA’er Elly Blanksma durven banken dit vaak niet aan omdat ze bang zijn voor het oordeel van de AFM. Ze vindt dat banken eraan moeten wennen dat het verstrekken van hypotheken onzekerheden met zich meebrengt. De AFM heeft vorig jaar juist de regels voor hypotheekverstrekking aangescherpt.

Door Marlou Visser

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!