Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Vijf vragen over de hypotheekrenteaftrek

Met het nieuwe Haagse akkoord gaat het mes in de hypotheekrenteaftrek. Het zijn de eerste stapjes van een grote hervorming die er de komende jaren ongetwijfeld zal komen. Maar wat verandert er nu precies? En wat zijn de gevolgen? Vijf vragen en antwoorden.
1. Wat verandert er nu precies?

Nou, heel precies is het nog niet te zeggen. Een deel van de verandering moet nog nader ingevuld worden. Maar de hoofdlijn is glashelder, hoewel ingewikkeld. Het komt er op neer dat het kabinet wil afdwingen dat Nederlanders minder riskant lenen voor het huis. Belangrijk is dat nieuwe hypotheekleningen in 30 jaar volledig moeten worden afgelost. Nu moet dat nog voor 50 procent, dat gaat dus naar 100 procent. Wie 3 ton leent, moet gedurende de dertig jaar de rente betalen op die lening, maar ook aflossen. Zodat de schuld uiteindelijk geheel weg is.

Daarnaast wordt de aftrekbaarheid van de lening ingeperkt. Waar je nu nog kunt kiezen uit vele verschillende hypotheekvormen, blijft er straks feitelijk maar één over: de zogenoemde annuïteitenhypotheek. Alleen als je voor deze vorm kiest geniet je nog maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

2. Wordt een hypotheek daarom duurder?

Ja, het wordt duurder. Dat wil zeggen: de maandlasten worden hoger. Als je een hypotheek van 250.000 euro hebt, kan dat tot honderden euro’s per maand schelen (in vergelijking met een 50 procent aflossingsvrije hypotheek). Maar daar staat natuurlijk wel tegenover dat je na dertig jaar de schuld volledig hebt afgelost.

Belangrijk nadeel is dat het voor starters op de koopwoningenmarkt nog moeilijker wordt. Zij hebben het al lastig omdat de huizenprijzen nog altijd hoog zijn. Daar kwam de laatste tijd bovenop dat de banken veel minder gemakkelijk geld verstrekken. Al met al is het voor nieuwkomers vaak moeilijk om een huis te betalen. Steaks, vanaf 2013, wordt dat nog moeilijker omdat je met de verplichte annuïteitenhypotheek nou eenmaal nog minder kunt lenen.
3. Ik heb al een woning, krijg ik hier ook mee te maken?

Nee, de nieuwe maatregel geldt alleen voor nieuwe hypotheken. Wie dus in zijn huidige koophuis blijft wonen, krijgt in principe niet met deze nieuwe regelgeving te maken.

4. En als mijn rentevaste periode afloopt?

Ook dan heb je geen last van de nieuwe regels. Je sluit een hypotheek af met je bank voor een periode van meestal 30 jaar. Dat binnen die 30 jaar je rentevaste periode af en toe afloopt, doet niets aan dat contract af. Je contract loopt door en blijft dus onder de oude regels vallen.

5. Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen, ga je meestal een nieuwe hypotheek aan. Het zou dus goed kunnen dat je dan wel met de nieuwe regels te maken krijgt. Maar helemaal zeker is dat nog niet. Dit losse eindje moet nog ingevuld worden door de politiek. Het ligt voor de hand dat er iets geregeld wordt voor mensen die gaan verhuizen. Want als dat niet gebeurt, zal het er op neer komen, dat heel veel mensen niet meer kunnen verhuizen. Bij eerdere soortgelijke maatregelen, kwamen er ook speciale regels die verhuizen mogelijk maakten.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!