Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Vertrouwen in woningmarkt stagneert

De indicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) is in december geëindigd op 105, iets boven de neutrale stand van 100 punten.

Met een gelijk niveau ten opzichte van een maand eerder “stagneert het vertrouwen in de woningmarkt”, zegt Rob Mulder, directeur van de belangenorganisatie.

De dalende hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen geven consumenten het vertrouwen dat het een goed moment is om te kopen.

Maar het vertrouwensherstel is broos en daarom moet het kabinet ingrijpen, vindt VEH. “Door aan te sturen op meer maatwerk bij hypotheekverstrekking”, aldus Mulder.

Maatwerk is vooral nodig voor mensen met een flexibel arbeidscontract en zelfstandigen, ruim twee miljoen mensen. “Zij kunnen moeilijk een hypotheek krijgen, terwijl hun kansen op de arbeidsmarkt vaak beter zijn dan die van mensen met een vast contract”, zegt Mulder.

Hypotheekrente

Daarnaast vindt VEH dat de hypotheekrente nog steeds onnodig hoog is, vanwege de overwinsten die banken maken.

Het vertrouwen in de woningmarkt is de afgelopen twee jaar gegroeid van 51 naar 105, blijkt uit de Marktindicator. Desondanks is er volgens VEH “nog geen enkele reden voor het kabinet om achterover te leunen”.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!