Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Verkoop nieuwbouwwoningen terug op niveau van voor de crisis

Het afgelopen halfjaar zijn er in totaal 14.822 nieuwe woningen verkocht. Dat zijn er gemiddeld 2.470 per maand.

De laatste keer dat het gemiddelde boven het huidige niveau uitkwam, was in 2008. Toen werden in de eerste zes maanden van het jaar gemiddeld 2.845 nieuwbouwwoningen per maand verkocht.

Nog geen twee jaar geleden kwam de gemiddelde verkoop amper boven de duizend nieuwe woningen per maand uit. Het herstel werd halverwege 2013 ingezet. Vorig jaar ging het nog om 1.692 per maand.

Sindsdien was elk halfjaar beter dan het voorgaande. Rietdijk verwacht dat de verkoop over heel 2015 uiteindelijk tussen de 30.000 en 32.000 woningen uitkomt.

 

Juni

Afgelopen juni zijn er in totaal 2.575 nieuwbouwwoningen verkocht. Er zijn tussen 2008 en nu wel hogere verkoopaantallen gehaald, zoals in april 2010 (2.651), juni 2010 (2.747) en januari 2011 (2.634).

Maar dit waren eenmalige uitschieters. De gemiddelde maandelijkse verkoopaantallen per halfjaar geven een beter beeld van de trend.

 Nieuwbouwwoningen

Bron: NVB– © NU.nl/Jerry Vermanen

Hypotheekrente

De groei wordt veroorzaakt door de lage hypotheekrente en de lage prijzen van een nieuwbouwwoning. Die liggen zo’n 27 procent lager dan voor de crisis.

Maar ook het feit dat per 1 juli minder kan worden geleend, kan de verkopen in het eerste halfjaar hebben gestimuleerd. Overheid en toezichthouders moeten dan ook stoppen met het telkens opnieuw aanscherpen van de leeneisen, vindt NVB.

”Vroeg of laat komt dan een keer de terugslag. Zeker in combinatie met een stijgende hypotheekrente kan dat ronduit vervelend uitpakken”, zegt NVB-directeur Nico Rietdijk.

 

Tekort

Een tekort aan voldoende nieuwbouwlocaties is volgens de branchevereniging een andere bedreiging voor het verdere herstel van de nieuwbouwmarkt.

Volgens NVB moeten de komende jaren nog een miljoen woningen worden gebouwd om het groeiend aantal inwoners te huisvesten. Inclusief sloop en vervanging komt dat neer op een jaarproductie van gemiddeld zeventigduizend woningen.

”Ruimtelijke restricties zijn te vaak een barrière en daardoor zien wij een tekort aan nieuwbouwlocaties ontstaan”, aldus Rietdijk. Om hier iets aan te doen, moeten lokale en regionale overheden samen het bedrijfsleven aan de slag.

Door: ANP/NU.nl

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!