Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Toch geen uitstel strengere hypotheeknormen

Het kabinet weigert de strengere hypotheeknormen die op 1 januari ingaan uit te stellen. De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben dat de Tweede Kamer laten weten.

Ze leggen daarmee een oproep van de Tweede Kamercommissie van Wonen naast zich neer.

Die had op initiatief van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe woensdag om uitstel en een nadere beschouwing van de leennormen gevraagd. Ook makelaars en werkgeversorganisaties verzetten zich tegen de aanscherping. Volgens het CDA belemmeren de strengere normen het herstel van de woningmarkt.

Het kabinet is het daar niet mee eens. De leennormen zijn aangescherpt op advies van het instituut voor budgetvoorlichting Nibud. Kabinet en Kamer maakten in 2012 afspraken over de rol van het Nibud. Ook banken en verzekeraars zijn erbij betrokken.

Norm

De strengere normen voor de maximale maandelijkse lasten gelden voor huishoudens met een inkomen onder de 30.000 euro. Daar staat tegenover dat de rente fors is gedaald. Met gelijke maandlasten kan dan een grotere hypotheek worden genomen.

Ook blijven er volgens Blok en Dijsselbloem mogelijkheden om af te wijken. In de meeste situaties kan op 1 januari 2015 meer worden geleend dan een jaar geleden.

CDA

Vooral het CDA protesteerde de afgelopen dagen tegen de strengere normen als gevolg van het Nibud-advies. Minister Blok wees er dinsdag in het vragenuurtje op dat de rol van het Nibud in 2012 is ingevoerd op voorstel van twee CDA-ministers, in reactie op een in de Kamer aangenomen motie van de PvdA en de PVV.

De Rouwe zei woensdag dat zijn CDA niet zozeer bezwaar heeft tegen een of twee regelingen om het krediet te beperken, maar wel tegen ”de stapeling” die zich nu aandient. ”Dit is de zoveelste maatregel, we schieten door”, aldus De Rouwe.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!