Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Stappenplan voor starters

Je hebt al genoeg aan je hoofd bij het eventueel aankopen van je eerste woning. Daarom hebben wij van Lexxer een eenvoudig stappenplan voor je uitgewerkt. Je kunt natuurlijk ook een afspraak met ons maken! Dan lopen we er samen doorheen.

Stap 1 – Financiën op een rij

Thuis wonen is wel lekker makkelijk. Maar uiteindelijk is het tijd om het huis uit te gaan. Dat betekent dat je ook je eigen rekeningen moet gaan betalen, inclusief huur of hypotheek. Da’s even andere koek. Breng daarom eens in kaart wat je inkomsten en uitgaven zullen zijn. Je kunt daarbij gebruik maken van de site van het Nibud. Of download hier het begrotingsformulier om direct inzicht te krijgen in je uitgaven.

Stap 2 – Huren of kopen?

Wat is verstandig om te doen? Huren of kopen. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Wat past het beste bij jou? Enkele overwegingen:

  • Voor betaalbare huren moet je in de sociale sector zijn. Maar je komt alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als je inkomen niet hoger is dan € 33.614,- (bruto). Huren in de vrije sector loopt al snel in de papieren.
  • Bij een huurhuis moet de verhuurder zorgen dat het huis in goede staat is. Die betaalt dus voor reparaties en onderhoud.
  • Een koopwoning kun je aanpassen naar je eigen wensen. Wanneer je iets verbouwt of verbetert, wordt je huis meer waard en heb je er dus mogelijk bij de verkoop nog profijt van.
  • Bij een huurwoning heb je zekerheid over de prijs, die kan jaarlijks maar beperkt stijgen. Bij een koopwoning kun je te maken krijgen met stijgende (of dalende) rentekosten. Een rentevaste periode kan je daar tegen beschermen.

Wij hebben op onze website een rekentool om te vergelijken wat je kunt aankopen bij een bepaalde huurprijs. Dit geeft je een goed beeld van de mogelijkheden.

Stap 3 – Je eigen huis vinden

Besluit je om te kopen, dan kan de huizenjacht beginnen! Het is verstandig vooraf te bedenken wat je woonwensen zijn. Bijvoorbeeld aantal kamers, locatie, wel of geen tuin etc. Ook is dit het moment om te bekijken hoeveel je kunt lenen. Om dat uit te vinden, kun je bij Lexxer terecht voor een hypotheekadvies. Laat je als starter niet te snel uit het veld slaan door een tijdelijk contract of een beperkt salaris. Lexxer kent allerlei slimme startersoplossingen waardoor je toch een goede hypotheek kunt krijgen.

Misschien lukt het niet om met jouw budget al je woonwensen te realiseren. Bedenk daarom ook welke woonwensen ‘onderhandelbaar’ zijn voor je.

TIP: Probeer bij het bekijken van een huis door de bestaande situatie en inrichting heen te kijken. Misschien ziet het er nu niet uit, maar is er met een beetje werk een paleisje van te maken. Misschien durf je het zelfs wel aan om een fikse verbouwing te gaan doen – dat kan extra waarde aan je huis toevoegen.

Bij het vinden van een droomhuis kun je zelf op zoek, maar je kunt ook een makelaar inschakelen. Die helpt je het juiste huis te vinden. Lexxer werkt samen met een aantal makelaars in de regio.

Stap 4 - Eenmaal, andermaal ..... verkocht.

Heb je het huis een aantal keer bekeken en ben je er nog steeds weg van? Dan wordt het tijd om een deal te sluiten. Als je weet wat je budget is en je een goed idee hebt van wat de woning waard is, dan kun je een bod uitbrengen. Bedenk daarbij wel dat bij een bestaande woning er nog ‘Kosten Koper’ bij komen. Dat zijn o.a. de kosten voor Notaris, kadaster, advieskosten voor de hypotheek en de overdrachtsbelasting. Bij elkaar is dat ca 7,5% van de aankoopsom.

Het is verstandig bij dat bod te bedenken welke ontbindende voorwaarden je eraan wilt koppelen. Een veelgebruikte ontbindende voorwaarde is die van ‘voorbehoud van financiering’, maar je kunt bijvoorbeeld ook een bouwtechnische keuring als voorwaarden opnemen. Als particulier heb je daarnaast sowieso nog drie dagen bedenktijd, binnen die tijd kun je ook zonder opgaaf van redenen nog van de koop afzien. Wordt het bod geaccepteerd, dan zal de verkoper een voorlopig koopcontract opstellen, met daarin de eventuele ontbindende voorwaarden.

Stap 5 - Hypotheek afsluiten

Nu je de prijs van je nieuwe woning weet, kun je de hypotheek gaan afsluiten. Als het goed is, heb je in stap 3 al met Lexxer onderzocht welke slimme hypotheekoplossing het beste bij jou past. Lexxer maakt voor jou een hypotheekofferte die meestal 6 maanden geldig is.

Wist je dat JIJ de enige bent die Lexxer betaalt voor het hypotheekadvies? Dat is het ‘nieuwe adviseren’. Lexxer laat zich niet betalen door afsluitprovisies van hypotheekaanbieders. Zo weet je zeker dat het advies van Lexxer onafhankelijk is! En wat nog beter is: jij krijgt als starter direct € 500,- starterskorting van Lexxer. Snel verdiend!

Een hypotheekverstrekker zal een aantal dingen van jou en van de woning willen weten. Bijvoorbeeld:

Lexxer kan je hierbij helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Bij een hypotheek kun je nog een aantal andere financiële producten afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een werkloosheidsverzekering. Daarmee kun je zekerheid inbouwen dat jij (of jouw partner) de hypotheek kunt blijven betalen als er iets met je gebeurt.

Stap 6 – De sleuteloverdracht

Vandaag krijg je de sleutels en wordt je eigenaar van je droomhuis! De sleuteloverdracht doe je bij de Notaris. Als koper kies je een Notaris uit die de eigendomsoverdracht zal regelen. En als je daar toch bent, wil je misschien ook een aantal andere zaken regelen die handig zijn als je zo’n groot bezit als een huis hebt. Bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een testament.
Na je bezoek aan de Notaris kun je gaan klussen, verbouwen en uiteindelijk verhuizen. Denk bij het verhuizen ook aan:

  • Inschrijving bij de Gemeente
  • Verhuiskaartjes
  • Aansluitingen van gas, licht, electra en kabel voor internet, telefoon en tv
  • Verzekeringen zoals opstal, inboedel etc. ga hiervoor naar het Lexxer woonpakket

Veel woonplezier!!

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!