Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Spaarders accepteren negatieve spaarrente niet

Dat meldt vermogensbeheerder Robeco woensdag op basis van een eigen onderzoek onder minstens zeshonderd spaarders en beleggers.

Van de ondervraagden met een vrij besteedbaar inkomen van 5.000 euro of meer, zegt 87 procent een spaarrente onder de 0 procent niet te accepteren.

Ruim de helft (52 procent) van de geënquêteerden zegt bij een negatieve spaarrente een andere aanbieder te zullen zoeken die wel rente uitkeert. Ruim een vijfde (22 procent) denkt eraan het spaargeld op te nemen en het zelf op een veilige plek te bewaren.

En 18 procent wil het geld dan liever beleggen. Beleggingsfondsen en individuele aandelen of obligaties zijn dan de populairste beleggingskeuzes. Een kleiner deel van de respondenten denkt het spaargeld uit te geven als de bank geen spaarrente meer uitkeert.

Zo’n 16 procent van de respondenten verwacht binnenkort een negatieve spaarrente te krijgen.

 

ECB

De daling van de marktrente hangt samen met een omvangrijkopkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Sinds maart koopt de ECB maandelijks voor vele miljarden aan staatsleningen en verpakte bedrijfsleningen op. Banken verlagen doorgaans hun spaarrentes als de marktrente is gedaald.

“De ECB heeft aangekondigd tot en met september 2016 door te gaan met het stimuleringsprogramma waardoor de kans groot is dat spaarrentes nog verder dalen. Consumenten met spaargeld hebben er natuurlijk last van, maar anderzijds profiteren ze ook van een aantrekkende economie”, zegt hoofdeconoom Léon Cornelissen van Robeco.

Het maandelijkse onderzoek naar het sentiment over sparen en beleggen is in opdracht van Robeco uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel. Minimaal zeshonderd volwassenen die minstens 5.000 euro vrij besteedbaar inkomen hebben, zijn voor het onderzoek bevraagd.

Sparen, beleggen of je hypotheek aflossen?

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!