Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Ruimte voor hogere hypotheek

Nederlanders kunnen volgend jaar naar verwachting meer geld lenen voor een huis. Dat heeft minister Stef Blok van Wonen donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het maximale bedrag dat tweeverdieners kunnen lenen wordt net zoals vorig jaar verder verhoogd door het tweede inkomen zwaarder mee te laten wegen. Dit heeft ermee te maken dat tweeverdieners door allerlei belastingmaatregelen van hun inkomen relatief meer overhouden dan een traditioneel kostwinnersgezin. Op termijn zal het tweede inkomen volledig kunnen meetellen bij de berekening van de maximale hypotheek.

Voor kopers van zeer energiezuinige huizen wordt extra ruimte in de zogeheten leennorm aangepast aan de energieprijzen. Hoeveel een huishouden kan lenen wordt jaarlijks op basis van een advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vastgelegd.

De afgelopen twee jaar is de koopkracht door belastingverlagingen en een lage inflatie toegenomen, na jaren achteruitgang. De koopkrachtvooruitgang maakt een kleine verruiming van de hypotheeklasten mogelijk, schrijft de budgetvoorlichter in een rapport dat vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

In het rapport is rekening gehouden met de wijzigingen in 2017 die betrekking hebben op de hypotheek, zoals beperking van de hypotheekrenteaftrek en van het leenpercentage. Daarbij is de gemiddelde loonstijging van 1,6% in 2017 meegenomen.

http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/26900557/__Ruimte_voor_hogere_hypotheek__.html

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!