Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Per 1 januari toch minder hypotheek!

Als we de minister moeten geloven, kunnen we volgend jaar allemaal meer lenen voor de eigen woning. Nu de uitgangspunten bekend zijn, blijkt dat lang niet iedereen volgend jaar meer kan lenen.

Met name consumenten die een hypotheek afsluiten met een toetsrente onder de 2% kunnen met ingang van het nieuwe jaar (wederom) minder lenen. Een daling die kan oplopen tot zo’n 10%.

Een toetsrente onder de 2% zien we op dit moment voornamelijk bij aanvragen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een rentevaste periode van 10 jaar. Op dit moment wordt 43% van alle hypotheekaanvragen afgesloten met een rentevaste periode van 10 jaar! Deze groep consumenten worden door de nieuwe normen min of meer gedwongen te kiezen voor een langere rentevaste periode.

Ook tweeverdieners gaan niet meer lenen

En hoe zit het dan met tweeverdieners? Zij zouden toch ook meer kunnen lenen vanaf 2017? Ook dat blijkt veelal niet het geval. De nieuwe tweeverdienersnorm voor de bepaling van het financieringslastpercentage (hoogste inkomen + 60% van het laagste inkomen), brengt hier geen verandering in.

Financieringslasttabellen

Jaarlijks publiceert het Nibud de maximale woonlastpercentages, ook wel financieringslastpercentages of woonquotes genoemd. In deze tabel staat vermeld welk deel van het inkomen maximaal besteed mag worden aan financieringslasten. De hoogte van het percentage is enerzijds afhankelijk van de hoogte van het inkomen en anderzijds van de hoogte van de (toets)rente. Met ingang van 2017 worden nieuwe kolommen toegevoegd voor rentes onder de 2,5%. In die kolommen is de daling van de leencapaciteit dan ook zichtbaar.

Oude normen voor offertes voor 31 december

Het aanvraagmoment is bepalend welke normen van toepassing zijn. Voor een (voorlopige) offerte uitgebracht in 2016, gelden de normen 2016. Dit geldt ook wanneer sprake is van een aanvraag met NHG. Bijkomend voordeel om dit jaar de offerte aan te vragen, is dat op het onderpand ook nog 102% marktwaarde kan worden geleend.

http://www.telegraaf.nl/dft/geld/experts/harriejanvannunen/26998808/__Per_1_januari_toch_minder_hypotheek___.html

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!