Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Pensioenfondsen zijn duidelijker over hun kosten

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Pensioenfondsen hebben vorig jaar voor de tweede keer een gedetailleerd verslag over die kosten ingeleverd bij DNB. Het gaat om de kosten die fondsen maken om het pensioenvermogen te beheren.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) en DNB hebben de rapportages van 242 pensioenfondsen geanalyseerd en hebben bij 21 fondsen nader onderzoek verricht.

 

Verbeterpunten

DNB en AFM vinden dat de kwaliteit van de rapportages ten opzichte van 2013 “aanzienlijk is verbeterd”. Maar de toezichthouders zeggen dat de rapportages nog wel voor verbetering vatbaar zijn.

Van de 21 onderzochte fondsen, moesten vijftien fondsen een tweede verslag inleveren, omdat de eerste versie niet aannemelijk was. Sommige gegevens ontbraken of zijn niet volledig gemeld. Verder blijken ook andere kosten vergeten te worden of soms in de verkeerde categorie te worden geplaatst.

Deze vijftien fondsen hebben het vermogensbeheer uitbesteed. Die partijen besteden taken op hun beurt weer uit aan een derde partij. “Pensioenfondsen moeten ook inzicht hebben in de kosten die zulke onderliggende partijen maken, om de passendheid van de gemaakte kosten te kunnen beoordelen”, stelt DNB.

 

Inzicht

Uit navraag blijkt dat de meeste fondsen dat wel proberen, maar dat ze niet altijd alle gegevens van de onderliggende partij krijgen.

“Pensioenfondsen moeten zich de vraag stellen of ze wel met partijen in zee willen die geen doorkijk verschaffen in de gemaakte kosten van onderliggende partijen”, schrijft DNB.

Beide toezichthouders verwachten dat fondsen in de toekomst het vermogensbeheer uitbesteden aan “partijen die volledig inzicht verschaffen in de gemaakte vermogensbeheerkosten en vooraf kostenafspraken maken”.

 

Toetsen

DNB en AFM verwachten verder dat pensioenfondsen hun kostenrapportages voortaan toetsen op juistheid en volledigheid. En dat ze eventuele aanpassingen ook in hun jaarverslag verwerken.

Over 2013 hebben pensioenfondsen gezamenlijk voor 5 miljard euro aan vermogensbeheerkosten gerapporteerd. Dat komt neer op 0,55 procent van beleggingen.

Een jaar eerder ging het nog om een bedrag van 4,5 miljard euro. Dat kwam toen neer op 0,53 procent van de beleggingen.

De gegevens over 2014 zijn nog niet openbaar gemaakt.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!