Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Notaris moet verkoop huis blokkeren bij ontbreken energielabel

Dat zegt directeur Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar dinsdag tegen radiozender BNR.

Sinds 1 juli kan de Inspectie Leefomgeving en Transport een boete uitdelen als er geen energielabel is. De boete is maximaal 405 euro. Verkopers krijgen eerst een waarschuwing en de mogelijkheid om alsnog een label aan te vragen, voordat zij de boete opgelegd krijgen.

Maar Van der Ploeg vindt dat de handhaving te wensen overlaat, omdat de waarschuwing pas twee maanden na de verkoop komt. Het is lastig om na de overdracht als oud-eigenaar nog voor een energielabel te zorgen.

“Wat nou als die nieuwe eigenaar niet bereid is om de deur open te doen? Dat is vraag één”, stelt Van der Ploeg. Hij pleit er daarom voor om de notaris de bevoegdheid te geven om een verkoop te blokkeren.

 

Buitenproportioneel

Vereniging Eigen Huis (VEH) is het niet eens met het voorstel om de verkoop te blokkeren. “Dat is een buitenproportioneel zware straf voor een lichte administratieve overtreding”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van VEH. “Daar kun je niet zo’n zware sanctie op zetten als het niet kunnen verkopen van het huis.”

Milieuorganisatie Natuur & Milieu vindt het voorstel van VBO ook te ver gaan. Wel zouden huizenkopers van tevoren meer informatie moeten krijgen over het energielabel.

 

Energieakkoord

In het energieakkoord van 2013 is afgesproken dat alle woningen die verkocht worden een nieuw energielabel moeten krijgen. Er bestond al een verplicht label, maar verkopers en kopers zagen daar vaak in onderling overleg van af.

Begin 2015 kregen alle huiseigenaren een nieuw voorlopig energielabel voor hun huis. Bij de verkoop van een woning moet het label definitief worden gemaakt.

VBO stelde eerder al dat kopers het energielabel niet laten meewegen in hun beslissing om een woning wel of niet te kopen. Ook zou het label er niet toe leiden dat woningeigenaren hun woning energiezuiniger maken.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!