Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Nóg minder hypotheek: starters wéér de klos

Starters zullen door de aanscherping van nieuwe hypotheekregels volgend jaar vrijwel onmogelijk een huis kunnen kopen. Het wordt een zware dobber voor de woningmarkt die net weer uit het diepe dal aan het kruipen was, zo waarschuwt De Financiële Makelaar.Nóg minder hypotheek starters wéér de klos

 

Elk jaar rond deze tijd zet het budgetinstituut Nibud de koopkrachtcijfers op een rijtje en komt dan tot een conclusie. Al 5 jaar is die conclusie hetzelfde: we kunnen minder lenen voor onze hypotheek. Ook voor volgend jaar gaat dit weer op. Alleen, de verlaging was niet zo fors als nu én ze raakt voor het eerst één groep heel hard.

En dat gaat om de mensen met een inkomen tot 30.000 euro. Wat dit concreet betekent? Laten we gemakshalve een jongere van 28 jaar nemen met een inkomen van 25.000 euro. Nu kan hij nog maximaal 117.282 euro lenen bij een rente van 3,25 procent. Over amper 1,5 maand kan hij nog maar maximaal 88.560 euro krijgen. Een verschil van 28,722 euro.

Het is zeker niet zonder reden dat het Nibud wil dat deze groep minder gaat lenen, legt woordvoerster Annemarie Koop van Nibud uit. ,,We houden extra rekening met alleenstaanden en tweeverdieners met een laag inkomen, omdat we zien dat zij tegenwoordig vaker niet meer uitkomen met hun woonlasten. Ze hebben minder geld achter de hand voor onverwachte uitgaven. Zoals zorgkosten maar ook de komst van kinderen.”

Donkere wolken

Directeur Harrie-Jan van Nunen van de Financiële Makelaar ziet ook donkere wolken samenpakken boven de net herstellende woningmarkt. ,,Bedenk maar eens: waar koop je nog een huis voor 88.000 euro? En laten we wel zijn, in deze groep vallen ook de jonge starters die de woningmarkt de afgelopen tijd juist dat zetje omhoog hebben gegeven.”

En zo merkt hij op: ,,Wie nu een hypotheek heeft van 100.000 euro, betaalt 435 euro bruto per maand aan zijn hypotheek. Waar gaan deze mensen wonen dan? Voor een huurhuis betaal je tegenwoordig toch ook al gauw meer dan 500 euro.”

Van Nunen verwacht dat de aanscherping de woningmarkt weer terug zal duwen in dat diepe dal waar het uitkwam. Door de crisis zijn de prijzen de afgelopen jaren scherp gedaald; met wel 20 procent. Dat hebben heel wat mensen gevoeld die moesten verhuizen; sommigen zijn na verkoop met een flinke restschuld achtergebleven. Hij denkt dat het effect op de lange termijn is dat de prijzen weer gaan dalen. ,,Als mensen minder kunnen lenen, zullen de prijzen bijgesteld moeten worden.” Die prijzen waren de laatste maanden gemiddeld weer aan het stijgen. Licht en sterk afhankelijk van de regio, maar toch.

Vereniging Eigen Huis is een stuk minder pessimistisch over de gevolgen van de nieuwe hypotheekregels. De belangenorganisatie verwacht dat de lage inkomens de aanscherping zeker merken, maar denkt dat een groot deel van deze groep nu ook al niet staat te springen om een huis te kopen. ,,Het zijn ook mensen die in de sociale huursector zitten en geen behoefte aan een koophuis hebben,” vermoedt Hans André de la Porte van Eigen Huis.

Aanscherping

Een ander verhaal is het volgens hem voor de jongere die net afgestudeerd is en wél staat te springen een huis te kopen.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!