Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Mensen sparen beter voor pensioen als ze rekenen in dagen

Gemiddeld beginnen proefpersonen vier keer zo snel met sparen voor gebeurtenissen in de toekomst als ze zich focussen op dagen in plaats van jaren.

Dat komt waarschijnlijk doordat de periode om geld opzij te zetten voor hun gevoel korter is als ze in dagen rekenen.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

 

Studeren

Bij de studie lieten de wetenschappers meer dan elfhonderd volwassenen in de Verenigde Staten online vragenlijsten invullen over hun spaargedrag voor een fictieve gebeurtenis in de toekomst, zoals een pensioen of een kind dat zou gaan studeren.

Sommige deelnemers kregen een verhaaltje te lezen waarin bijvoorbeeld werd uitgelegd dat het kind over precies achttien jaar zou beginnen aan een studie.

Andere proefpersonen lazen eenzelfde soort verhaaltje, maar hierin werd aangegeven dat het kind over 6.570 dagen naar de universiteit zou gaan.

 

Tijd

Hoewel deze twee periodes precies even lang zijn, waren de deelnemers uit de tweede groep gezien hun antwoorden veel eerder geneigd te gaan sparen.

Dat komt vermoedelijk door een verschil in tijdsperceptie. Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen een in dagen gemeten periode vaak als korter inschatten dan deze daadwerkelijk is.

 

Bruikbaar

Volgens hoofdonderzoekster Daphna Oyserman van de Universiteit van Southern California zijn de nieuwe bevindingen bruikbaar voor iedereen die wil sparen voor de toekomst.

“Dit is een nieuwe, effectieve manier om jezelf aan te zetten tot sparen”, zo laat ze weten op nieuwssite ScienceDaily. “Je hebt er geen bijzondere wilskracht of sterk karakter voor nodig.”

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!