Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Lage rente maakt het pensioenfondsen moeilijk

Die is er de oorzaak van dat de pensioenverplichtingen van de fondsen flink stijgen. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de goede beleggingsresultaten die de afgelopen maanden werden geboekt.

De vijf grote pensioenfondsen maakten vrijdag hun dekkingsgraad bekend. De dekkingsgraad zegt iets over de verhouding tussen het huidige vermogen van en de toekomstige verplichtingen van een pensioenfonds.

De indicator wordt sinds begin dit jaar op een andere manier berekend, namelijk door het gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden te nemen. Het is een van de maatregelen van het kabinet om het pensioenstelsel stabieler te maken.

 

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. Het cijfer van het eerste kwartaal is dus het gemiddelde van april vorig jaar tot en met eind maart 2015.

Vier van de vijf fondsen zitten met hun zogenoemde beleidsdekkingsgraad onder de grens van rond de 105 procent die als veilig wordt beschouwd om op de lange termijn de pensioenen te kunnen betalen.

 

ABP

Zo zit ambtenarenfonds ABP op 102,6 procent. Dat is 2,1 procentpunt lager ten opzichte van de stand eind vorig jaar. De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) daalde van 108 procent naar 104 procent. Die van metaalfonds PMT daalde naar 102,5 procent.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!