Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Kamer wil toch uitstel hypotheeknormen

De strengere hypotheeknormen die op advies van het Nibud vanaf 1 januari moeten gaan gelden, moeten nader worden bekeken. De Tweede Kamercommissie Wonen wil de maatregel opschorten.

Dat heeft ze de verantwoordelijke minister Stef Blok per brief laten weten. “Hiermee kan zijn plan om dit per 1 januari door te voeren niet meer ingaan”, zegt Sander de Rouwe van het CDA.

De normen van het budgetinstituut moeten voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door te hoge lasten. Blok zei dinsdag nog de normen niet te willen uitstellen.

Het CDA had Blok al eerder gevraagd om de regeling uit te stellen en in de tussentijd om de tafel te gaan met de makelaars en met de werkgeversorganisaties. Zij vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren. De Rouwe heeft de Kamercommissie nu meegekregen.

Nibud

Nibud maakte in november bekend dat de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen volgend jaar daalt.

Inkomens tot 28.000 euro kunnen volgens de percentages van het Nibud 3 tot 6,5 procent minder lenen. Voor hogere inkomens ligt het percentage 0,5 tot 3 procentpunt lager.

Als de hypotheekrente wordt meegewogen, kunnen Nederlanders volgend jaar wel meer lenen. De rente is namelijk dit jaar fors gedaald.

 

Nibud heeft de maximale financieringslast anders berekend. Zo wordt er rekening gehouden met mogelijke onvermijdbare uitgaven, als hoge zorgkosten of de komst van kinderen.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!