Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Inflatie eurozone loopt ook in april iets op

Dat blijkt uit een voorlopige berekening van het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag. In maart kwam het prijspeilniveau nog uit op min 0,1 procent. Sinds januari loopt de lage inflatie steeds iets verder op, daarmee lijken de prijzen zich in de eurozone te stabliseren.

In deze eerste raming zijn er nog geen cijfers van de verschillende landen beschikbaar. Wel kan er onderscheid worden gemaakt over de prijzen binnen de verschillende productgroepen. Voedings- en genotsmiddelen werd deze maand (0,9 procent) iets duurder dan in maart (0,6 procent). Ook voor diensten moest deze maand meer worden betaald.

Energie werd juist wat goedkoper. De prijzen daalden op jaarbasis met 5,8 procent vergeleken met 6 procent een maand eerder. De lagere energieprijzen zijn een gevolg van de vorig jaar gedaalde olieprijs. In 2014 halveerde de prijs van een vat ruwe Brentolie nagenoeg.

 Inflatie eurozone

Bron: Eurostat– © NU.nl/Jerry Vermanen

Stabiliteit

De inflatie in de eurozone daalt sinds oktober 2011 bijna onafgebroken en werd in december vorig jaar zelfs negatief. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onder andere daarop besloten de prijzen weer aan te jagen door met een omvangrijk opkoopprogramma veel geld in de economie te pompen.

De prijsstabiliteit is het belangrijkste mandaat van de ECB. De monetair economen streven naar een inflatie van dichtbij maar onder de 2 procent op jaarbasis.

‘We hebben nu te maken met goede deflatie’ | De risico’s van deflatie

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!