Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Hypotheekgarantie straks vooral voor starters

AMSTERDAM – Alleen starters op de woningmarkt kunnen over enkele jaren nog gebruik maken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).De eisen voor de staatsgarantie worden de komende jaren zo streng, dat minder dan de helft van de aanvragers er nog voor in aanmerking komt. Dat zegt directeur Karel Schiffer van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG regelt maandag.
Van de staatsgarantie wordt nu nog veel gebruik gemaakt. Zeventig procent van de nieuwe hypotheken tot 3,5 ton heeft een NHG-stempel. Bij werkloosheid of scheiding staat de overheid dan garant voor de restschuld. Vanwege die garantie rekenen banken een lagere rente.

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën maken zich echter zorgen omdat de overheid voor een steeds hoger bedrag garant staat. Daarom worden de regels aangepast. De Kamer en het kabinet moeten hier nog mee instemmen.

Geëxplodeerd

Schiffer wijst er op dat de garantie was bedoeld om de lage inkomens aan een eigen huis te helpen. De afgelopen jaren is het gebruik volgens hem geëxplodeerd.

In de nieuwe situatie wil de stichting zich alleen richten op mensen die anders geen lening kunnen krijgen. Dat zijn vooral starters. Zij hebben doorgaans geen eigen geld. Doorstromers krijgen bij het nieuwe beleid nooit meer een NHG.

Waarde huis

Van de 120 duizend garanties die nu per jaar worden verstrekt, blijven er straks volgens hem nog ongeveer vijftigduizend over. Daar moet volgens hem wel tegenover staan dat starters meer hypotheek kunnen blijven krijgen dan hun huis waard is.

Nu kunnen starters nog een garantie tot 106 procent van de woningwaarde krijgen, maar in het Kunduz-akkoord is afgesproken dit terug te brengen naar honderd procent. Volgens Schiffer wordt de woningmarkt dan onderuit gehaald. “Dan kunnen mensen pas na hun 35ste een huis kopen.”

Desastreuze gevolgen

Het aanpassen van de NHG zal desastreuze gevolgen hebben voor de woningmarkt. Dat liet makelaarsvereniging NVM weten, in een reactie op plannen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG regelt.

”Zo’n maatregel op een moment dat de woningmarkt al ronduit slecht is, is een slechte zaak en erg onverstandig”, stelt Roeland Kimman van de NVM. Als de plannen doorgaan wordt het volgens hem straks voor veel mensen onmogelijk om nog een huis te kopen en komt de huizenmarkt nog meer op slot te zitten.

Kimman wijst erop dat tegen de 80 procent van de woningen momenteel verkocht worden met hypotheekgarantie. ”Dat is juist wat de woningmarkt nu overeind houdt”, aldus de NVM-zegsman.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!