Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Huiseigenaar overschat eigen kennis over hypotheken

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van hypotheekverstrekker Munt Hypotheken. Voor het onderzoek zijn 1.080 hypotheekhouders ondervraagd.

Ruim driekwart van de ondervraagden zegt hypotheektermen volledig of grotendeels te begrijpen. Toch blijkt de kennis over belangrijke termen en regels bij hen te ontbreken.

“Dit brengt met zich mee dat huizenbezitters hun hypotheek niet volledig inzichtelijk hebben. Met alle risico’s van dien, bijvoorbeeld als zij hun hypotheek willen oversluiten”, stelt Jet Wesseling van Munt Hypotheken.

Onbekend

Ondervraagden zeggen de betekenis van een groot aantal belangrijke termen niet precies te kennen. Driekwart weet bijvoorbeeld niet wat bereidstellingsprovisie is en 72 procent snapt niet wat een hybride hypotheek is.

Ook de termen borgtochtprovisie (74 procent), toetsrente (60 procent) en dalrente (58 procent) zijn niet goed bekend.

Verwarring

Opvallend genoeg zeggen veel respondenten te weten wat de begrippen annu├»teitenhypotheek (75 procent) en lineaire hypotheek (70 procent) betekenen. “Terwijl we in de praktijk merken dat in de nuances tussen deze hypotheekvormen toch vaak verwarring ontstaat”, zegt Wesseling.

Verder denken twee op de vijf ondervraagden dat je zonder bankgarantie geen huis kunt komen. En een kwart denkt ten onrechte dat alleen een annuïteitenhypotheek is toegestaan.

Hypotheekrenteaftrek

Ook de regels rondom de hypotheekrenteaftrek zijn niet allemaal even bekend. Bijna driekwart van de respondenten zegt dat een hypotheekhouder altijd kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Maar dat is niet het geval. Dit kan bijvoorbeeld niet met een aflossingsvrije hypotheek voor starters. Toch denkt ruim 40 procent dat dit nog altijd een optie is.

Ruim 93 procent pleit ervoor informatie over hypotheken te vereenvoudigen. De respondenten vinden dat de termen niet onnodig complex hoeven te zijn.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!