Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Financiën maakte procedurefout in zaak zwartspaarders

Dat meldt NRC woensdag op basis van een nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad.

Het draait om een zaak waarbij de Belastingdienst informatie van een tipgever heeft gebruikt voor het opsporen van verborgen spaargeld in Luxemburg.

Het Gerechtshof in Arnhem oordeelde in september 2014 dat twee getuigende belastingambtenaren de identiteit van de tipgever bekend moeten maken.

Het ministerie van Financiën liet de belastingambtenaren daarna in cassatie gaan, zodat de Hoge Raad kan beoordelen of zij als getuigen de naam van de tipgever geheim mogen houden.

 

Duidelijkheid

Omdat er nog meer rechtszaken lopen van zwartspaarders die de identiteit van de tipgever willen weten, wilden de ambtenaren duidelijkheid hebben of ze zich op hun verschoningsrecht mogen beroepen.

Maar nu blijkt dat ambtenaren die als getuige in een procedure worden opgeroepen, niet bij de Hoge Raad in cassatie kunnen gaan. Dat mogen volgensNRC alleen de staatssecretaris van Financiën en de zwartspaarder die direct belanghebbende is.

De procedure is dus niet goed gevolgd. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad daarom de cassatie niet-ontvankelijk te verklaren. De Hoge Raad doet dan geen uitspraak. Meestal volgt de Hoge Raad de adviezen van de advocaat-generaal.

 

Vernietigd

Het wel of niet hoeven onthullen van de identiteit heeft gevolgen voor andere rechtszaken. Zo oordeelde het Gerechtshof in Arnhem in februari dat de aanslagen die een zwartspaarder opgelegd heeft gekregen, vernietigd moeten worden.

Dit omdat het ministerie de identiteit niet wil onthullen en er niet genoeg onderzoek is gedaan naar hoe de tipgever aan de gegevens is gekomen.

Deze zaak loopt nog in cassatie. Volgens de advocaat-generaal kan bij die uitspraak duidelijk worden of de ambtenaren de identiteit geheim mogen houden.

De Telegraaf meldde zaterdag dat de advocaat-generaal in een geheim advies zou hebben gesteld dat de ambtenaren hun verschoningsrecht niet mogen gebruiken.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!