Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Een op de tien verzekerden kiest voor hoger eigen risico

Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van zorginformatiecentrum Vektis.

Iedere verzekerde heeft dit jaar een verplicht eigen risico van 375 euro. Maar het is ook mogelijk om dat bedrag vrijwillig te verhogen.

De maandelijkse premie van de zorgverzekering wordt dan lager. Zo valt de jaarlijkse premie in veel gevallen zo’n 50 euro lager uit voor elke 100 euro extra eigen risico.

Van alle mensen die juist niet voor een verhoging kiezen, maakt iets meer dan de helft het eigen risico van 375 euro vol.

 

Maximale verhoging

Van de verzekerden met een vrijwillig eigen risico kiest bijna 70 procent voor het maximale eigen risico. Dat komt neer op een totaal eigen risico van 875 euro.

In 2010 hadden ruim 300.000 verzekerden het maximale eigen risico, toen nog 665 euro. Dat kwam neer op 42 procent van de mensen die hun eigen risico vrijwillig hadden verhoogd. Dit jaar hebben bijna 1,1 miljoen mensen een maximaal eigen risico. Een percentage van 69 procent.

Een vrijwillig eigen risico van 400 euro bovenop het verplichte deel wordt het minst vaak gekozen (2 procent). Een extra eigen risico van 100 euro wordt door 12 procent van de groep met een vrijwillig eigen risico gekozen.

 

Voordeel

“Het is aannemelijk dat verzekerden alleen voor een vrijwillig eigen risico kiezen wanneer ze daarmee financieel voordeel denken te halen. Dat is het geval wanneer de kosten van de verzekerde lager zijn dan de korting op de premie”, schrijft Vektis.

“In de praktijk blijkt dat verzekerden met een vrijwillig eigen risico toch vaak te maken krijgen met onverwachte kosten en hun verplichte of zelfs hun volledige eigen risico vol maken.”

Vektis stelt dat de keuze voor een vrijwillig eigen risico niet altijd voordelig is: “10 procent van de verzekerden met een maximaal eigen risico maakt het volledige eigen risico vol.”

“Wat opvalt, is dat een stijging van het verplichte eigen risico een vergelijkbare stijging meebrengt van het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico.”

Het verplichte eigen risico is dit jaar verhoogd van 360 euro naar 375 euro. Het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico steeg van bijna 11 procent vorig jaar naar bijna 12 procent in 2015.

 

Aanvullende verzekering

Van alle verzekerden heeft 16 procent een aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering. Bijna altijd gaat het om een verzekering voor de tandarts.

Begin dit jaar werd al bekend dat ruim 1,1 miljoen verzekerden dit jaar zijnovergestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Het gaat om 6,8 procent van alle verzekerden.

De vier grote concerns Achmea, CZ, Menzis en VGZ hebben in totaal 89 procent van de markt in handen.

‘Meer overstappers nemen alleen een basisverzekering’

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!