Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Een huis kopen met hulp van je ouders

Nu banken steeds strenger worden en consumenten dus bijna niet meer aan een hypotheek kunnen komen, bieden ouders uitkomst. Hoe een koopwoning te financieren is met een lening bij uw ouders.

Steeds meer starters kloppen bij hun ouders aan voor een hypothecaire lening. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat jonge huizenkopers profiteren van hun vermogende ouders. In 2011 had een kwart van de huiseigenaren tussen de 18 en 34 jaar hulp van zijn ouders gehad bij hun hypotheek. Dit kan zijn door een startbedrag te schenken, maar ook door samen een hypotheek af te sluiten.

Als ouders vermogend zijn en graag hun startende kinderen helpen bij hun eerste stapjes op de woningmarkt, dan kunnen ze een gunstige lening geven.

Grote voordelen van een hypotheek van uw ouders

  • Dat u überhaupt in aanmerking komt voor een hypotheek. Banken zijn de laatste jaren steeds strenger geworden.
  • Dat ouders een gunstigere rente kunnen rekenen dan de meeste banken doen. Een hypotheek bij ouders kan zo dus honderden euro’s per jaar goedkoper zijn.
  • U kunt een belastingvoordeel behalen. Lees hieronder hoe.

Een hypotheek afsluiten bij ouders. Hoe zit het met de rente?

Een hypotheek bij ouders betekent niet dat er geen rente betaald hoeft te worden. Er moet een zakelijke rente gerekend worden. Die kunt u vinden op websites van banken of vergelijkingssites. Dit klinkt vervelend, maar ook als u geld leent voor een eigen woning bij uw ouders, dan kunt u de rente aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Rente

Als er geen rente gerekend wordt, ziet de Belastingdienst dit als schenking. Hier moet mogelijk belasting over betaald worden. Op de website van de Belastingdienst kunt u zien tot welk bedrag een schenking van ouders aan kinderen vrijgesteld is van belasting. Per jaar is dit 5.000 euro.

Een handige manier om een voordelige rente te rekenen gaat is deze: Stel de ouders rekenen 5 procent rente voor een hypotheek van 90.000 euro. Dat kost 4.500 euro aan rente per jaar. Dit verschuldigde bedrag schenken ouders kwijt, ze schenken het dus vrijgesteld van belasting. Stel dat u 42 procent hiervan kunt aftrekken van uw belastbaar inkomen, dan krijgt u 1.890 euro renteaftrek per jaar. Zo geven ouders een renteloze lening en gaat het kind er nog 1.890 euro per jaar op vooruit ook.

Notaris

Ouders en kinderen vertrouwen elkaar als ze een hypotheek aangaan. Maar er kan ruzie ontstaan of een van de twee komt de verplichtingen niet na. Ook als een hypotheek binnen de familie blijft is het verstandig om alle afspraken goed vast te laten leggen bij de notaris. Hem kunt u ook om advies vragen over de leenconstructie. Het is belangrijk om alvast te denken aan scenario’s waarbij een van de twee overlijdt of werkloos raakt.

Belangrijk

  • Hoewel ouders een renteloze lening kunnen geven, moeten ze wel vermogensbelasting betalen over de totale leensom.
  • Budgetvoorlichter Nibud raadt leningen aan familieleden af omdat de familieband het lastiger maakt op het moment dat iemand bijvoorbeeld de rente weigert te voldoen. Anders roept de organisatie op net zo streng te zijn als een bank.
  • Ouders mogen eenmalig 50.300 euro schenken aan kinderen voor voor de aankoop van een eigen woning. Dit kan al een mooie start zijn van de aankoop van een huis. Maar in plaats van een hypotheek af te sluiten kunnen ouders ook kinderen met deze schenking helpen om bij de bank een hypotheek te regelen.
  • Voor hypotheken bij familieleden gelden de normale hypotheekregels. Denk aan de hypotheekrenteaftrek die in januari 2013 op de schop gaat (geen renteaftrek meer voor niet-annuïtaire hypotheken).
Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!