Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Een derde meer woningen verkocht in maart

Dat maakt het Kadaster vrijdag bekend.

Het Kadaster registreerde in totaal 13.393 verkochte woningen. Ten opzichte van maart vorig jaar is dat een stijging van 33,6 procent. Toen werden ruim tienduizend woningen verkocht. In vergelijking met de voorgaande maand februari komt er een plus van 14,5 procent uit de bus (11.697 woningen).

Van alle woningtypen werden er meer verkocht dan een jaar geleden. Bij vrijstaande woningen is de stijging met 37,3 procent het grootst. De stijging was het kleinst onder de twee-onder-een-kap woningen. Het ging om een groei van 13,2 procent. Ook ten opzichte van februari lieten alle woningtypen een stijging zien.

 Woningmarkt

Bron: Kadaster– © NU.nl/Jerry Vermanen

Utrecht

In alle provincies werden in maart op jaarbasis meer woningen verkocht, behalve in Zeeland (min 1,1 procent). De woningverkoop steeg het sterkst in Drenthe (plus 48,5 procent).

Ten opzichte van februari liet Utrecht (plus 22,8 procent) de grootste stijging zien. Zeeland was de enige provincie waar de huizenverkoop daalde (min 6 procent).

 

Hypotheken

Het aantal geregistreerde hypotheken steeg in maart met 26,1 procent ten opzichte van een jaar geleden tot 19.396. Vergeleken met februari bedraagt de stijging 12,6 procent.

Het aantal executieveilingen steeg op jaarbasis fors. Het aantal groeide met bijna 46 procent van 157 naar 229 executieveilingen.

Op deze veilingen worden huizen verkocht, waarvan de bewoner niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Ze vinden plaats in opdracht van de hypotheekverstrekker, meestal een bank.

 

Eigendomsoverdracht

Het Kadaster registreert het moment van eigendomsoverdracht. Dat is het moment dat de notaris het huis bij de instantie laat inschrijven.

Omdat het een ander meetmoment is, wijken de cijfers van het Kadaster bijvoorbeeld af van gegevens van makelaarsorganisatie NVM.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!