Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Corporaties Rotterdam steken 2 miljoen in verbetering koopwoningen

Dat meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes woensdag.

Particuliere huizenbezitters en Verenigingen van eigenaren (VVE’s) kunnen een intensieve begeleiding krijgen voor het verbeteren van hun huis.

Per woning is er een subsidie van 3.000 euro beschikbaar voor het aanpakken van achterstallig onderhoud. Ook is het mogelijk om een lening tegen gunstige voorwaarden af te sluiten.

Zo’n negentienhonderd woningen in Fijenoord, Afrikaanderwijk, Carnisse, Oud-Charlois, Hillesluis, Tarwewijk, Bloemhof, Molièrebuurt en Pendrecht komen daarvoor in aanmerking.

 

Dordtselaan

Daarnaast is er subsidie voor elfhonderd woningen die in het verleden met subsidie zijn opgeknapt en nu de eerste tekenen van achterstallig onderhoud vertonen. Dit geldt onder meer voor huizen aan de Dordtselaan en de Millinxbuurt.

In totaal is er een budget van bijna 17,3 miljoen euro. Ruim 2 miljoen daarvan komt van de corporaties Woonstad, Woonbron, Vestia en Havensteder. De rest komt van de gemeente.

 

Verantwoordelijkheid

De toezegging is onderdeel van nieuwe afspraken tussen de gemeente Rotterdam en de corporaties. De gemeente wil tussen 2015 en 2018 de woningen en de leefomgeving van dit deel van de stad verbeteren.

De initiatiefnemers hopen dat bewoners hierdoor meer zelf verantwoordelijkheid nemen voor de staat van hun woning en hun woonomgeving.

“In Rotterdam Zuid zijn veel kleine VVE’s die matig tot slecht functioneren en regelmatig onvoldoende sparen voor onderhoud”, stelt Aedes.

 

Negatieve invloed

“Slecht onderhouden huizen hebben een negatieve invloed op de buurt en op de waarde en aantrekkelijkheid van corporatiewoningen”, meent Daniëlle Rüngs van de corporatie Havensteder.

Ze benadrukt dat de corporatie niet op grote schaal in het project investeert, omdat dit niet de taak van Havensteder is. Maar de corporatie ondersteunt wel het opknappen van panden die naast de huurwoningen van Havensteder staan.

“Het opknappen van particuliere woningen draagt bij aan de uitstraling van de gehele wijk”, denkt Rüngs. “De buurt voelt fijner, veiliger en prettig. En daar profiteert iedereen van, ook onze huurders.”

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!