Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Consumentenvertrouwen voor het eerst in 7,5 jaar weer positief

Het consumentenvertrouwen is voor het eerst sinds de zomer van 2007 weer positief.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De index die het consumentenvertrouwen weergeeft, komt in maart uit op 2. In februari was dat nog -7.

Consumenten zijn met name optimistisch over de economie. De bereidheid om grote aankopen te doen is in maart iets minder negatief dan in februari.

De stand van maart ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-8). In april 2000 bereikte het vertrouwen met 27 punten de hoogste stand ooit. Het voorlopige dieptepunt was in februari 2013 (-44).

 

 Consumentenvertrouwen

Economie

Consumenten zijn in maart een stuk positiever over de economie dan in de maanden daarvoor. Deze stand kwam deze maand uit op 15. Dit betekent dat de optimisten ruim in de meerderheid zijn. In februari stond het vertrouwen op dit vlak nog op -5.

De ondervraagden zijn zowel positiever geworden over de economische situatie van de komende twaalf maanden als over de situatie van de afgelopen twaalf maanden.

Het CBS vermoedt dat dit samenhangt met recente positieve berichten over de economie en de arbeidsmarkt. Ook stijgende koersen op de Amsterdamse beurs dragen bij aan het sentiment.

Koopbereidheid

De indicator voor de koopbereidheid is in maart met twee punten verbeterd naar -7. Ze zijn daarmee iets minder negatief dan een maand eerder.

Voor het eerst sinds begin 2008 zijn er evenveel mensen die het een gunstig moment vinden voor het doen van grote aankopen als consumenten die het juist een ongunstige tijd vinden. Het gaat dan om aankopen zoals wasmachines, televisies en meubels.

Baan

Het hebben van een baan heeft een grote invloed op de koopbereidheid. En consumenten zijn aanzienlijk positiever over de werkloosheid.

Bijna 36 procent verwacht dat er in de komende twaalf maanden meer mensen werkloos raken. Maar ruim een derde verwacht een daling. Daarmee komt de indicator uit op -2. Dit is de hoogste stand in vier jaar tijd.

Donderdag maakte het CBS ook bekend dat de werkloosheid in februari isgedaald.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!