Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Bouwend Nederland pleit voor nieuwe startersleningen

Dat zegt voorzitter Maxime Verhagen van koepelorganisatie Bouwend Nederland woensdag. Verhagen ziet het als een snelle en relatief goedkope manier om de woningverkoop op te voeren.
“Deze leningen vergen een relatief kleine investering vanuit de Rijksbegroting, 50 miljoen van circa 250 miljard, dus dat kan het probleem niet zijn”, aldus de voorzitter.

In zo’n 250 gemeenten kunnen consumenten die voor het eerst een woning kopen een extra lening bovenop hun hypotheek krijgen. In de eerste drie jaren hoeft de starter geen rente te betalen over deze lening en ook nog niet af te lossen.

Startersleningen worden verstrekt door gemeenten. Het Rijk heeft daar voor de helft aan mee betaald. De pot voor startersleningen was in mei dit jaar leeg, maar wordt niet meer door het Rijk aangevuld. Veel gemeenten stoppen daarom met het aanbieden van een starterslening.

 

Wal en schip

Hij benadrukt dat ongeveer 700.000 huishoudens nu in een te goedkope sociale huurwoning wonen. Een deel van de groep wil wel doorstromen naar een duurdere woning, maar vallen volgens Bouwend Nederland tussen wal en schip.

“Ze kunnen niet kopen omdat de hypotheekregels bijzonder streng gemaakt zijn”, meent Verhagen. Ruimere leennormen zouden de doorstroming dan ook verder op gang kunnen helpen.

“Ook is het potje voor startersleningen leeg. Startersleningen opnieuw invoeren, zou een goede oplossing zijn. We weten gelukkig al dat er een verruiming aankomt van de schenkingsvrijstelling.”

 

Dringend

Het blijft volgens de organisatie “dringend” om koopwoningen betaalbaar te maken voor mensen met een middeninkomen. Het zou indirect een oplossing zijn voor de groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen.

“De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn bijvoorbeeld in Amsterdam nu al elf jaar, en we zien die wachtlijsten verder oplopen.”

Om het tekort aan betaalbare huizen te verkleinen, pleit hij voor het bouwen van meer woningen. Voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 bouwden woningcorporaties nog zo’n 25.000 woningen per jaar. Nu gaat het jaarlijks om ongeveer zevenduizend nieuwe woningen.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!