Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Banken terughoudend met afsluiten hypotheek

AMSTERDAM – Banken zijn terughoudend met het afsluiten van nieuwe hypotheken. Dat stelt de Consumentenbond op basis van een onderzoek.

Consumenten die de kosten van hun huidige huis niet meer kunnen betalen, hoeven niet op medewerking van de bank te rekenen. De consumenten krijgen namelijk niet of nauwelijks de kans om over te stappen naar een goedkoper huis.

De Consumentenbond deed onderzoek door de banken te vragen wat zij doen als een klant een hypotheek heeft met lasten die door werkloosheid te hoog zijn voor het huidige inkomen. Banken geven aan dat ze niet mee willen werken, omdat het nieuwe inkomen te laag is om te voldoen aan de wettelijke normen.

Het onderzoek is gedaan onder 23 hypotheekverstrekkers, waarvan er 10 akkoord gingen met een nieuwe hypotheek, al was dit bij uitzondering. De overige 13 banken geven aan een nieuwe lagere hypotheek te weigeren.

Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, mogen banken hierin best wat ruimdenker zijn: Banken deden vroeger veel moeite om ons hypotheekproducten te verkopen. Hypotheek, tophypotheek, het kon niet op. Laat ze dan nu ook wat soepeler zijn als mensen komen met voorstellen om hun situatie te verbeteren.’

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!