Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

AFM waarschuwt particulieren voor speciale leningen

Het gaat om door banken uitgegeven contingent convertible obligaties, ook wel afgekort als coco’s. Deze leningen verliezen hun waarde zodra het eigen vermogen van de bank onder een bepaald minimum komt.

Banken kunnen zo hun buffers aanpassen om schokken in financiële markten op te vangen. Volgens de AFM zijn deze leningen niet geschikt voor de meeste particuliere beleggers omdat zij “kenmerken en risico’s hebben die moeilijk te begrijpen zijn”.

“Gezien de risico’s en complexiteit zijn coco’s alleen geschikt voor een zeer beperkte groep particuliere beleggers met voldoende kennis van dit type obligatie en de bijbehorende risico’s”, schrijft de toezichthouder.

 

Verliezen

Beleggers kunnen tijdelijk geen rente ontvangen of zelfs hun inleg verliezen. Een eventuele prijsdaling van een coco wordt volgens de AFM door particulieren als laatste opgemerkt waardoor de inleg minder waard wordt. De toezichthouder noemt het daarom “onwenselijk” dat banken en beleggersclubs deze leningen zonder advies aanbieden en verkopen.

Door nieuwe wet- en regelgeving is de uitgifte van coco’s fiscaal aantrekkelijk voor banken. Begin dit jaar haalde de Rabobank 1,5 miljard euro op met de uitgifte van deze speciale leningen.

 

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!