Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

AFM dwarsboomt ruimere leensom

Tweeverdieners die zich verheugden op een groter huis via een ruimere hypotheek zijn de pineut. Zij zouden onder nieuwe regels van de Nationale Hypotheekgarantie vanaf 1 januari meer mogen lenen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hier echter een streep doorheen gezet, signaleren financiële adviseurs. „Het is asociaal om hier niet helder over te communiceren richting consumenten.”

Tweeverdieners met lagere inkomens zouden dit jaar tot wel 30.500 euro meer kunnen lenen voor de aankoop van een huis. Dat is nu echter van de baan. Een woordvoerder van de AFM bevestigt dat de banken hierover een brief hebben ontvangen. „De verruiming is wat ons betreft niet verantwoord. We zijn geen voorstander, vanwege financiële risico’s voor de mensen die het afsluiten.”

Consumenten weten echter nog van niets, weet hypotheekadviseur Jos Koets. „Het is asociaal om hier niet helder over te communiceren richting consumenten.” Ook zo’n 8100 hypotheekadviseurs zijn volgens hem niet op de hoogte.

De onderkant van de woningmarkt wordt zo klemgezet, vindt hij. „Voor starters wordt het nog moeilijker om een woning te kopen, terwijl bestaande woningbezitters met handen en voeten gebonden worden aan hun bank.”

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!