Lexxer
Volg ons op: Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Aanbieder hypotheek moet klant met betalingsprobleem beter helpen

Dat stelt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag op basis van een eigen onderzoek.
Daaruit blijkt dat hypotheekverstrekkers vaak onvoldoende of pas laat inzicht hebben in de oorzaak van de betalingsachterstand. Ook weten ze niet genoeg over de financiële situatie van de klant.

“Zonder dit inzicht is het moeilijk de juiste diagnose te stellen en de klant een passende oplossing aan te bieden. Aanbieders zijn primair gericht op het incasseren van de betalingsachterstand en minder op het zoeken naar een duurzame oplossing”, stelt AFM.

 

Analyse

Volgens de toezichthouder zou het helpen als hypotheekverstrekkers een goede analyse maken van mogelijke betalingsrisico’s. Op basis daarvan kunnen zij met hun klant gaan praten en op zoek gaan naar een oplossing. Enkele hypotheekaanbieders doen dit al goed.

Daarnaast is de AFM over het algemeen niet te spreken over de schriftelijke communicatie van de hypotheekverstrekkers. Die zou juridisch en soms dreigend van toon zijn. Een aantal bedrijven levert wel duidelijke informatie met een andere toon.

De meeste aanbieders zeggen zich in de uitkomsten te herkennen. De AFM heeft om maatregelen gevraagd en zal ook op de naleving daarvan toezien.

 

Impact

Zo’n 112.000 Nederlandse huishoudens hebben volgens gegevens van Bureau Krediet Registratie (BKR) moeite met het op tijd betalen van de hypotheeklasten. En die groep zou nog altijd groeien.

“Deze problemen hebben veel impact op het dagelijkse leven en welzijn van mensen. De AFM vindt het belangrijk dat mensen die in financiële problemen zitten grip krijgen op hun situatie”, aldus de toezichthouder. “De consument moet daarbij kunnen vertrouwen op professionele ondersteuning van zijn hypotheekaanbieder.”

AFM benadrukt wel dat huiseigenaren ook zelf de verantwoordelijkheid dragen om betalingsachterstanden te voorkomen en mee te werken aan een oplossing.

De toezichthouder heeft 72 klantdossiers onderzocht van klanten met een betalingsachterstand van meer dan drie maanden. In het onderzoek zjn twaalf aanbieders meegenomen die samen een marktaandeel van ongeveer 80 procent hebben.

 

Niet adequaat

Belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis (VEH) is ontevreden, omdat veel banken, verzekeraars en andere partijen hun klanten nog steeds geen adequate hulp kunnen bieden.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt dat klanten niet gauw bij hun hypotheekverstrekker melden dat ze financiële problemen hebben. De koepelvereniging gaat met andere partijen praten over hoe dat makkelijker gemaakt kan worden.

Maak binnen 48 uur een afspraak met Lexxer! Neem contact op!